חגים ומועדים שווים באתונה ויוון

טבלה מעודכנת הכוללת את התאריכים ומידע על פעילות טברנות ואזורים תיירותיים בחגים הרשמיים ביוון:

תאריךשם של החג באנגליתשם של החג בעבריתמהות של החגאיך פועלת תחבורה ציבוריתמה סגור ומה פתוחפעילות טברנות ואזור התיירותי
1/1New Year's Dayיום הראשון של השנה החדשהחגיגת יום השנה החדשה לפי הלוח הגרגוריאנישירותים מוגבליםרוב העסקים והחנויות סגוריםפעילות מוגבלת
6/1Epiphanyהאפיפניהחגיגת הטבילה של ישו בירדן על ידי יוחנן המטבילשירות רגילרוב העסקים והחנויות סגוריםחלק פתוח
25/3Independence Dayיום העצמאותחגיגת מלחמת העצמאות של יוון נגד האימפריה העות'מאניתשירות רגילמשרדי ממשלה סגורים, חלק מהחנויות עשויות להיות פתוחותחלק פתוח
משתנהOrthodox Easter Mondayיום שני של פסחא האורתודוקסיחגיגת תחייתו של ישו מן המתיםשירותים מוגבליםרוב העסקים והחנויות סגוריםסגור
1/5Labour Dayיום הפועליום בינלאומי לחגיגת הפועלים והמעמד העובדשירותים מוגבליםרוב העסקים והחנויות סגוריםפעילות מוגבלת
15/8Assumption of Maryחג עליית מריםחגיגת העלייה לשמיים של מרישירות רגילרוב העסקים והחנויות סגוריםחלק פתוח
28/10Ochi Dayיום אוחיחגיגת סירוב יוון לאולטימטום שהציג מוסוליני ב-1940שירות רגיל משרדי ממשלה סגורים, חלק מהחנויות עשויות להיות פתוחותחלק פתוח
25/12-26/12Christmas Dayחג המולדחגיגת לידתו של ישו המשיח שירותים מוגבליםרוב העסקים והחנויות סגוריםפעילות מוגבלת
31/12 New Year's Eveסילבסטרחגיגת שנה חדשה האזרחית שירותים מוגבליםרוב העסקים והחנויות סגורים פעילות מוגבלת

חגים ואירועים מיוחדים באתונה ויוון

העם היווני אוהב לחגוג והם תמיד ימצאו סיבה למסיבה, הם כל כך אוהבים לחגוג, שאפילו יום הולדת הם חוגגים פעמיים בשנה! (יום השם ויום ההולדת הלועזי).
ביוון ישנם כמה מועדים לאומיים שכדאי להישאר בהם בעיר, במיוחד אם גם אתם כמו היוונים תמיד תגידו כן לאירוע או חגיגה שווה!
אנחנו ריכזנו לכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת, אז תמשיכו לקרוא! יש מלא דברים מיוחדים באתונה – תוכלו להכיר את רחובות באתונה ששווה לבקר בהן וגם להינות מגרפיטי. בואו נתחיל!

הראשון בינואר – חג ראש השנה הלועזי ביוון

ראש השנה באתונה הוא יום עמוס, קצת כמו ראש השנה היהודי. רוב האנשים קונים מתנות ברגע האחרון, אחרים מבשלים ארוחת ערב לחברים ולמשפחה, והעיר תוססת ומלאה. בדרך כלל יש מופעי מוזיקה בשדרת Dionysiou Areopagitou, אך למטיילים בתקופת הקורונה עדיף לשאול את מהמלון שלכם לפני.
מקומיים רבים יבלו עם משפחתם או עם חבריהם עד השעה אחת לפנות בוקר, ואז בדרך כלל יצאו למסיבה. יש הרבה ברים ומועדונים אם אתם רוצים לחגוג את ערב השנה החדשה באתונה – קפיצה קטנה לשכונת גאזי ואתם בטוח תמצאו מקום שימשוך לכם את העין.
ישנם כמה מנהגים מסורתיים שהיוונים נוהגים לעשות בערב השנה החדשה, כמו לפתוח את הבוקר עם המאפה היווני המפורסם Bougatsa העשוי מבצק ממולא בפודינג.
מנהג נוסף שקיים הוא שהאדם הראשון שנכנס לביתו של יווני מנפץ רימון על דלת הכניסה. האמונה אומרת שככל שיהיו יותר זרעים מפוזרים, כך יהיה לבני הבית יהיה יותר מזל בשנה הקרובה.
ב -1 בינואר חולקים היוונים גם עוגה בשם וסילופיטה ( vasilopita) ומסתירים בתוכה מטבע, מי שמקבל את החתיכה עם המטבע הוא בעל המזל!

השישי בינואר – התגלות – חג שאסור לפספס ביוון

בשישי בינואר חוגגים ברחבי יוון את ברכת המים שלאחריה הכומר שמשחרר יונה לבנה וזורק צלב למימי הנהרות, האגמים ובעצם בכל מקום בו הצעירים המקומיים יכולים לצלול כדי למצוא אותו. שחייה בזמן השנה היא לאמיצים בלבד, אבל האמונה אומרת שמי שמקבל את הצלב מבורך לנצח!

פברואר מרץ – הקרנבל – חג פורים גרסאה יוונית

כמו הרבה מדינות אחרות בעולם, גם יוון חוגגת בקרנבל לאומי. ובעוד שבאתונה החגיגה היא קטנה יחסית, בפטראס, מרחק כמה שעות מאתונה תוכלו ליהנות מחוויה יוונית אותנטית!
הרעיון של הקרנבל מגיע מיוון העתיקה, אך המנהג שרד איכשהו במשך מאות שנים. תקופת הקרנבל תלויה ביום ראשון של חג הפסחא – היא מתחילה 70 ימים לפני חג הפסחא, ונמשכת שלושה שבועות.

במהלך הקרנבל, אנשים, במיוחד ילדים, מתלבשים וחוגגים. בעיקר במרכז בשכונות כמו הפלאקה, פסירי וגאזי תראו לא מעט אנשים מעוטרים במסכות ויוצאים בריקודים.
יום מיוחד במהלך הקרנבל הוא יום חמישי הבשרי או ביוונית ציקנופמפי (Tsiknopempti).
באותו יום היוונים ממלאים את העיר בעשן כבד של על האש והטברנות עמוסות במיוחד החל משעות אחר הצהריים המאוחרות. העיר מלאה במסיבות באותו היום, וכך גם כמות האלכוהול בדם.
הקרנבל מסתיים ב- Clean Monday, כשהאוכל באותו היום הוא טבעוני לחלוטין, בהתאם לדרך הצום האורתודוקסית המבוססת על תזונה טבעונית. תקופת הצום אמורה להימשך 48 ימים, עד היום ראשון של חג הפסחא, אך מעטים נותרו באתונה שעדיין עושים זאת. באותו יום היוונים בדרך כלל הולכים להטיס עפיפון, והמקום הטוב ביותר לכך באתונה הוא על גבעת פילופפו – מידע על תצפיות באתונה שאסור לפספס !

עשרים וחמישה במרץ – יום העצמאות – חג חשוב ואהוב ביוון

ביום העצמאות של יוון, צפו לחגיגות לציון הכרזת מלחמת המהפכה נגד העות'מאנים, עם מצעדים רבים של בתי הספר והצבא היווני בכל רחבי המדינה.
ביום זה היוונים אוכלים מנה מיוחדת המורכבת מבקליארוס מטוגן (דג בקלה) וסקורדליה (ממרח שעועית לבנה ושום).

אפריל – חג הפסחא ביוון

חג הפסחא הוא החגיגה המקודשת והחשובה ביותר של השנה ביוון. בין אם אתם מתעניינים בדת או שלא, אין סיכוי שלא תתרגשו מהסנטימנטליות והמסורות המגדירות את שבוע הקודש היווני -אורתודוקסי באתונה.

באתונה תמצאו המון כנסיות יפות שכדאי לבקר בהן במהלך השבוע הקדוש (המכונה Megali Evdomada, או השבוע הגדול). הן בדרך כלל מעוטרות בפסיפסים היסטוריים וציורי קיר יפיפיים וטקסים יווניים אורתודוקסים לחזות בהם כל השבוע. בכנסיית אגיה איריני ליד מונסטיראקי, יש מקהלה מצוינת במיוחד ששווה ללכת לשמוע.

בתקופת הפסחא תמצאו גם מגוון של מאכלים מסורתיים, ומלבד הכבש המפורסם אתם תמצאו גם את הקולוראקיה (koulourakia) ביסקוויטים קלילים והצורקי (tsoureki), בריוש קלוע הדומה לחלה שאנחנו מכירים. אלה, כמו ביצי הפסחא האדומות, עומדים מוכנים ביום חמישי הקדוש, על פי מתכונים שהועברו במשך דורות. ביום שישי מתקיים הצום המחמיר ביותר בלוח השנה היווני, כאשר רוב המשפחות יושבות למרק עדשים, עשוי ללא שמן זית (דבר שלא נשמע על כל הזדמנות אחרת).

יום השישי הטוב באתונה – חג יווני שכדאי להכיר

המחזה הכי טוב בעיר מתקיים ביום שישי הטוב, המכונה אפיתופיוס והוא מתחיל בסביבות 21:00. במהלך היום, הנשים מקשטות ביר (סוג של מסגרת שטוחה מעץ) כסמל לארון הקודש של ישו. הן מכסות אותו בפרחים טריים היוצרים יצירות אמנות. בערב מתכנסים המאמינים בכנסיות, כשהם נושאים נר משעוות דבורים ומסתובבים יחד בשכונות, מאחורי הכומר. כשהתהלוכה החגיגית נעה ברחובות, היא לפעמים מתמזגת עם אלה מכנסיות סמוכות, והם שרים שירי דת מסורתיים. כדי להשתתף בחגיגה, עקבו אחרי תהלוכת הנרות ברחובות העיר.
התהלוכה חגיגית יותר של יום השישי הטוב מתקיימת סביב כיכר סינטגמה, והיא מזכירה קצת לוויה ממלכתית, עם הארכיבישוף של אתונה, אורחי כבוד, פוליטיקאים, קציני צבא ולהקה. התהלוכה מתחילה ומסתיימת בקתדרלת המטרופוליס, ממש ליד הפלאקה.

שבת הפסחא באתונה – מועד שכדאי להכיר

הטקסים של חג הפסחא מייצגים את ניצחון האור על החושך. הם מתחילים בהעברת הלהבה המסתורית של תחיית המתים מהקבר הקדוש בירושלים, ולאחר שמגיע לאתונה במטוס, הוא נשלח לכנסיית אגיוי אנרגירוי ( Agioi Anargyroi) בפלאקה, שתמיד היא הראשונה שמקבלת את הלהבה. משם, האש הקדושה עוברת לכנסיית המטרופוליס ולאחר מכן מופצת לכנסיות ברחבי אתונה.
במוצאי שבת, המונים מתכנסים בכנסייה לבושים במיטב הבגדים החגיגיים לחגיגת חצות.
דתיים או לא, רוב היוונים לא היו חולמים לשבור את ההרגל הזה – החזקת נר לבן.
כאשר השעה מתקרבת לחצות, כל האורות בכנסייה נכבים. הכומר מדליק נר מהלהבה הנצחית של האש הקדושה ואז מכריז "כריסטוס אנסטי" (ישו קם!). כשהפעמונים בכנסייה מצלצלים, הכומר מעביר את האור מהנר שלו, וככה כל אחד מעביר את האור לאחרים, עם אותן מילים. מי שמקבל את הלהבה מגיב: Alithos Anesti (הוא באמת קם) עד מהרה, האור מנר אחד מועבר לכל המשתתפים.
בשלב זה, הקהילה שרה את מזמור הפסחא המפואר – "ישו קם מן המתים". זיקוקים מתפוצצים בשמיים מעל האקרופוליס, פעמוני הכנסיות באתונה גועשים בטירוף, והרחובות מתמלאים בהולכי רגל שחוזרים הביתה עם הנרות הדולקים. אחת מנקודות התצפית השוות ביותר למחזה זה היא מכנסיית אגיוס גיאורגיוס שבפסגת גבעת ליקאבטוס. מרשים לא פחות לצפות במצעד הנרות המתפתל במורד הגבעה התלולה לאחר מכן.
היוונים מגיעים הביתה מהכנסייה כשהנרותיהם דולקים, ומלטפים את הצלב התלוי מעל דלת הכניסה שלוש פעמיםכדי לברך על הבית. לאחר מכן כולם מתיישבים לארוחת הפסחא המסורתית, ועבור רבים, זאת הארוחה הבשרית הראשונה שהם אכלו מאז תחילת הצום, 40 יום קודם לכן.
המנה העיקרית בערב הפסחא היא מג'ריצה (magiritsa), מרק עשוי מכבש, בצל ירוק, שמיר ואורז עם הרבה לימון. היא נועדה להרגיע את הבטן לאחר הצום הארוך ולהכין אותה לקראת יום החג למחרת. לאחר הארוחה, כולם מחזיקים ביצת פסחא אדומה ומאתגרים את שכנו ל"דו -קרב", קצה נגד קצה, בסיס נגד בסיס. האדם שהביצה שלו מסרבת להיסדק נחשב לבעל מזל טוב להמשך השנה.

ראשון הפסחא באתונה – חג האהוב ביוון

ביום ראשון של חג הפסחא מקדישים את היום להכנת כבש שלם, שהוא עבודת הגברים.
הם חופרים בור ומדליקים את הפחמים מוקדם בבוקר חג הפסחא, ואז הופכים את הכבש לאט על גחלים במשך שעות. למי שאין גינה, עושה את אותו הדבר בתנור. ייתכן ואפילו תראו נשים מקומיות נושאות את תבניות האפייה המלאות שלהן למאפייה המקומית.

הראשון במאי – חג הפועלים ביוון

עבור היוונים, 1 במאי הוא חג הפועלים, אבל גם חג פרחים.
היוונים מברכים את כוחו של הטבע לתוך בתיהם על ידי עיטורם בזרי פרחים. הם יוצאים לשדות, קוטפים פרחים ושוזרים אותם יחד, תוך שהם נהנים מארוחות צהריים טעימות ומבלים עם משפחה וחברים.

יולי – חודש הפאנייריה – מועד ביוון בחשוב עבור אזרחים

פאנרייה הם ימי החג המסורתיים שחוגגים את שמות הקדושים. 17 ביולי (מרינה), 20 ביולי (אליאס), 25 ביולי (אנה), 26 ביולי (פאראסקבי) ו -27 ביולי (פנטלימון).
הרבה חגיגות מתקיימות במהלך החודש כאשר מקומיים רבים מבלים במסיבות בחיק הטבע.
אלפי אנשים יכולים להשתתף בפאנירייה, והם מתרחשים בדרך כלל בחצר הכנסייה או בכיכר המרכזית של העיר. אל תחמיצו את ההזדמנות הייחודית לחגוג עם היוונים עם הרבה אוכל מסורתי, מוזיקה חיה וריקודים ללא הפסקה. החגיגות מתחילות בדרך כלל בשעות אחר הצהריים המוקדמות ונמשכות עד למחרת בבוקר!

עשרים וחמישה בדצמבר – חג המולד ביוון

בערב חג המולד הילדים עוברים מדלת לדלת ושרים מזמורי חג המולד, והמבוגרים הדתיים בדרך כלל משתתפים בחגיגות דתיות ומבלים זמן איכות בחיק המשפחה. ארוחה משפחתית היא כמובן מסורת שתמצאו כמעט בכל בית יווני, והעוגיות המסורתיות נקראות kourabiedes, שהן עוגיות חמאה מצופות בהמון אבקת סוכר. בערב חג המולד וביום למחרת העיר סגורה כמעט לחלוטין, והרוב מבלים עם המשפחה הקרובה והחברים.

סיכום על חגים ומועדים חשובים ביוון

ביוון, מועדים מיוחדים וחגים רשמיים מציינים אירועים תרבותיים ודתיים שונים, שמשפיעים על פעילות החיים היומיומית, על תחבורה ציבורית ושירותים נוספים. לכן כשמתכננים טיול לאתונה חשוב מאוד לבדוק את תאריכי החגים הרשמיים ולהתאים את תוכניות הטיול בהתאם.

לדוגמה, בימים כמו יום השנה החדשה (1 בינואר), האפיפניה (6 בינואר), יום העצמאות (25 במרץ), וחג המולד (25-26 בדצמבר), רוב העסקים והחנויות ביוון סגורים, ושירותי התחבורה הציבורית מוגבלים. מומלץ לבדוק מראש אם המקומות שברצונכם לבקר בהם פתוחים בימים אלה.

במיוחד בתקופת הכריסמס, כל העיר מתמלאת בתיירים והאווירה חגיגית, יש עומס מטורף על טברנות רבות באתונה – חשוב לתכנן מראש ולהזמין מקומות לא רק בטברנות אלא גם ברים ורופטופים כמה שיותר מהר (מומלץ לעשות זאת בשיחת טלפון או אם אתם מזמינים יותר מחודש קדימה – דרך המייל. חשוב גם לזכור לגבי ההגבלות של תחבורה ציבורית באתונה במועדים המיוחדים – חייב לתכנן את ההתניידות שלכם בעיר בהתאם ולקחת בחשבון אפשרויות תחבורה חלופיות.

אם אהבתם שתפו אל תתביישו😎
שלח הודעה
מעוניינים להזמין סיור באתונה? שלחו הודעה נשמח לעזור לכם